Κείμενο

Δημιουργία Νέου Σχολίου

Προβολή Σχολίων

Πινακοθήκη Κουβουτσάκη

Δημιουργία νέου σχολίου

Επάγγελμα: Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια ομάδας, ζευγαριού, οικογένειας - Δημοσιεύτηκε 13/05/2013 12:03
- * Email: aadio54@yahoo.gr

Δυοβουνιώτου Νινέττα

Αγαπητέ κύριε Κουβουτσάκη,
Καλησπέρα σας. Ενημερώθηκα για την ύπαρξη του Φόρουμ μέσα από την εφημερίδα "Κηφισιά", της οποίας είμαι συνδρομήτρια. Εφόσον με χρειαστείτε, είμαι διατεθειμένη να συμμετάσχω σε κάποια από τις δράσεις που θα προσφερθούν δωρεάν στους συνδημότες μας. Προκειμένου να με γνωρίσετε, σας παραπέμπω στην προσωπική μου ιστοσελίδα: www.ninettadiovouniotou.gr.
Παραμένω στην διάθεσή σας.
Με εκτίμηση,
Νινέττα Δυοβουνιώτου

Επάγγελμα: citisen and architect - Δημοσιεύτηκε 27/01/2013 9:37
- * Email: stellagp7@tee.gr

giannakopoulou stella

ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΕΥΓΕΝΟΥΣ ΑΜΙΛΛΑΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ . Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΘΕΙ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΜΑΤΙΕΣ.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ , ΠΡΟΧΩΡΕΙΣΤΕ , ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

Επάγγελμα: Doctoral Student in Comparative Educational Leadership - Δημοσιεύτηκε 4/04/2011 14:49
- * Email: M.Kaparou@warwick.ac.uk

ΚAPAROU ΜARIA

Μία αίθουσα Τέχνης δεν μπορεί παρά να αποτελεί χώρο έμπνευσης, δημιουργίας και ανάπτυξης «κρυφών» δεξιοτήτων και ικανοτήτων, οι οποίες γεννώνται μέσα από ένα ερέθισμα λαμπρών δημιουργών όπως των Γύζη, Ιακωβίδη, Μυταρά, Στεφάνου, Ανδρεαδάκη, και όλων των άλλων καλλιτεχνών που φιλοξενεί η Πινακοθήκη Κουβουτσάκη – κόσμημα της ‘Πόλης που Αξίζουμε’. Μια βόλτα ανάμεσα σε έργα καλλιτεχνών ζωγραφικής και γλυπτικής του 19ου και του 20ου αιώνα μπορεί να προσφέρει ευχαρίστηση και ψυχαγωγία όχι μόνο στο φιλότεχνο κοινό που θέλει να καταγράψει την εξέλιξη της νεότερης Ελληνικής τέχνης με λέξεις, εικόνες, συναισθήματα, αλλά μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για το όραμα που πρέπει να θέσουμε για να βγούμε από αυτό το τέλμα, χρησιμοποιώντας την τέχνη ως σημείο αναφοράς.

Άλλωστε η γνώση που κρύβεται μέσα σε ένα έργο τέχνης μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας προοπτικής και της ‘εξόδου’ μας από τα αδιέξοδα της σημερινής πραγματικότητας.

Μέσα από την Τέχνη αναδύεται το φως που θα μας οδηγήσει στην κάθαρση!

Μέσα από το ‘Φόρουμ για την Κηφισιά’ θα αναδεικνύονται οι ιστοί πολιτιστικών δραστηριοτήτων ενός δήμου που έχει το όραμα να εξελιχθεί σε «πρότυπη πόλη πολιτισμού».

Σας συγχαίρω και επικροτώ την πρωτοβουλία σας. Θα με βρείτε αρωγό στο έργο σας με όποιο τρόπο μπορώ να συμβάλλω.

Με εκτίμηση
Μαρία Καπαρού
Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Warwick
http://warwick.academia.edu/mariakaparou
http://www2.warwick.ac.uk/fac/soc/wie/courses/degrees/docs/who/students/edribf/

Επάγγελμα: Καθηγήτρια - Συγγραφέας - Δημοσιεύτηκε 4/01/2011 5:15
- * Email: vasilikipitouli@yahoo.gr

Πιτούλη Βασιλική

Αγαπητοί κύριοι, καλή σας μέρα και καλή χρονιά. Στοιχεία του βιογραφικού μου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μου, στο www.vasilikipitouli.gr
Επισκεφτείτε την, κάντε κλικ στον Βιβλιοφάγο που έχει αρκετές ενότητες, γελάστε με το Βούκινο (σάτιρα βιβλίων και όχι μόνο). Καθώς είμαι Κηφισιώτισσα πάνω από τριάντα χρόνια και υπεραγαπώ την Κηφισιά, θα ήθελα να κάνω ένα αφιέρωμα στην εξαιρετική πινακοθήκη σας. Θα μπορούσε να συνδυαστεί και με μια επίσκεψη κάποιων μαθητών της Σχολικής Βιβλιοθήκης την οποία έχω την τιμή να διευθύνω. Ελπίζοντας ότι σύντομα θα μας δοθεί η ευκαιρία να υλοποιήσουμε κάποια ουσιαστική επαφή και επικοινωνία, σας εύχομαι τα καλύτερα για το έργο σας

Με εκτίμηση

Βασιλική Πιτούλη

Δημοσιεύτηκε 16/12/2010 14:26
- * Email: theotokis@art-idea.gr

ΘΕΟΤΟΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Είναι εξαιρετικά ευχάριστη αλλά και αναγκαία η πρωτοβουλία σας για το "Φόρουμ για την Κηφισιά". Είναι κρίμα (και εύχομαι να κάνω λάθος για αυτό), που μέχρι σήμερα, η πρώτη συνειρμική σκέψη του περισσότερου κόσμου μόλις ακούσει για την περιοχή μας, είναι σχετική με βόλτα, αγορές, διασκέδαση και όχι η φυσική, ιστορική και αρχιτεκτονική της κληρονομιά και ο πολιτισμός της.
Δεν πρέπει όμως να είμαστε αυστηροί μαζί τους αν αυτό οφείλεται στην άγνοιά τους και όχι στην αδιαφορία τους.
Ας ελπίσουμε ότι συμβαίνει το πρώτο και ας προσπαθήσουμε να ο αλλάξουμε.
Στην περιοχή μας υπάρχουν αξιόλογοι χώροι Τέχνης και Πολιτισμού, Ιδρύματα, Μουσεία, Πινακοθήκες, Αίθουσες Τέχνης και οι επισκέπτες περνούν απ' έξω από αυτούς χωρίς καν κάνουν μια στάση (από περιέργεια ίσως).
Ας δημιουργηθεί κάποια ιδιαίτερη σήμανση τυπική και ομοιόμορφη έξω από κάθε χώρο Τέχνης και Πολιτισμού, έτσι ώστε να τραβάει την προσοχή του "ανήξερου" πεζού περαστικού και αν έστω και μία φορά την παρατηρήσει, θα συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν και άλλες και μάλιστα πολλές.
Επίσης, καλό είναι να υπάρχει ένα επίσημο και αξιόπιστο έντυπο το οποίο θα μπορεί να διανέμεται σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση και μέσω του οποίου ο κόσμος να μπορεί να ενημερώνεται για τα Πολιτιστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας.
Θα ήθελα να ενημερώνομαι για τις δράσεις σας και μάλιστα θα ήθελα να δεχτείτε την εθελοντική μου βοήθεια στο τόσο δύσκολο αλλά πολύ σημαντικό έργο σας.

Με εκτίμηση.

Αθανάσιος Θεοτόκης
Art Project Manager,διευθυντής του www.artinfotoday.gr

Επάγγελμα: professeur de francais langue etrangere - Δημοσιεύτηκε 30/11/2010 10:00
- * Email: mariestratis@yahoo.gr

Strati-Albiges Marie-Reine

eST CE QUE JE PEUX M EXPRIMER EN FRANCAIS ? ΜΠΟΡΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟ ΣΤΑ ΕΛΛΙΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΤΗΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΛΑΤΗΙ.
ΚΑΛΙ ΠΡΟΤΟΒΟΘΛΙΑ to forum, comment pouvez vous faire pression sur la municipalite ?

Επάγγελμα: εκδότης(ΤοπικάνεαΦιλοθέηςΨυχικού) - Δημοσιεύτηκε 27/11/2010 18:05
- * Email: top-nea@otenet.gr

Ζωγοπούλου Πέλλη

Δεν είμαι δημότισσα Κηφισιάς, διάβασα, όμως, με άφατη ευχαρίστηση την πολιτισμική προσπάθεια της "Πινακοθήκης Κουβουσάκη". εύχομαι να βρείτε ανταπόκριση από τη Δημοτική Αρχή και να ευοδωθούν οι στόχοι σας και οι σκοποί σας.
θα ήταν επίσης χαρά μας να δημοσιεύουμε, δωρεάν, στην τοπική εφηερίδα μας τις όποιες προσπάθειες και δραστηριότητές σας. Ό,τι καλό γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας, μας ενδιαφέρει όλους. Πολλώ μάλλον μια πολιτιστική κίνηση με επίκεντρο τον άνθρωπο, όπως το "Φόρουμ για την Κηφισιά".

με εκτίμηση
Π. Ζωγοπούλου

Υ.Γ όταν και εάν επιθυμείτε μπορείτε να μας στέλνετε δελτία τύπου στο προαναφερόμενο e mail.

Δημοσιεύτηκε 27/11/2010 11:13
- * Email: vasilis@kifissia.gr

Ξυπολυτάς Βασίλης

Βασίλης Ξυπολυτάς
Κηφισιά 16-11-2010

Περπατώ στη πόλη και κάθε γωνιά επιδεικνύει τα σκήπτρα της απότομης βιοτικής ανάπτυξης. Χάος αμετροέπειας και αβαθούς μεγαλείου. Πολύ σάρκα, λίγη ψυχή, λίγο όνειρο.

Αυτό το χάος όμως γεννά, ιδέες, που με τη σειρά τους μπορούν να φωτίσουν τη πόλη.

Να απαντήσουν. Τι πόλη θέλουμε. Τι είναι η Κηφισιά ?

Σάμπως… μόνο σάρκα ή υπάρχει ψυχή και όνειρο ?

Ο Χάιντεγκερ στη προδιαγραφόμενη κυριαρχία της απάθειας, βρίσκει τη σωτηρία στη Τέχνη. Μέσα από αυτή πιστεύει ότι συντελείται η αποκάλυψη της ουσίας ενός όντος. Επειδή η ουσία παραμένει συνήθως κρυμμένη και αόρατη, η τέχνη είναι η πραγμάτωση της ύπαρξης και της ουσίας.

Η Τέχνη είναι αυτή που δίνει τη λάμψη. Ας είναι το φόρουμ αυτό, η σπίθα αυτή που θα δώσει φως και κάλλος στη πόλη.

Θα με βρείτε συμπαραστάτη σας σε κάθε βήμα.


Βασίλης Ξυπολυτάς
www.ota.org.gr

Επάγγελμα: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ - Δημοσιεύτηκε 27/11/2010 6:18
- * Email: maria.spirakou@gmail.com

ΣΠΥΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

Η Κηφισιά με την μεγάλη πολιτιστική της παράδοση και το σπουδαίο ιστορικό ρόλο της στα πολιτικά δρώμενα της νεότερης Ελλάδας, έχει τα τελευταία χρόνια παράλληλα με την απότομη αύξηση του πληθυσμού και την ανοικοδόμησή της, υποβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα με αποτέλεσμα να χάνει σιγά-σιγά την αίγλη της.
Στα πλαίσια της ανακοπής της φθίνουσας πορείας της πόλης μας και σύμφωνα με τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη, ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Κηφισιάς μπορεί να εξελιχθεί σε μια πρότυπη πόλη Πολιτισμού. Είναι ανάγκη λοιπόν να υπάρξει ένας σοβαρός και υπεύθυνος σχεδιασμός ο οποίος θα οδηγήσει την καινούργια "ΠΟΛΗ" στην περιβαλλοντική,πολιτιστική και κοινωνική της αναβάθμιση. Γνωρίζουμε εξ άλλου ότι ο νέος νόμος προσφέρει δυνατότητες αυτόνομης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Η δημιουργία του Φόρουμ για την Κηφισιά με την δική σας πρωτοβουλία ακούγεται σαν " Οαση " μέσα στην έρημο του "πολιτιστικού χειμώνα" που περνάμε τα τελευταία χρόνια ικανοποιώντας τους Δημότες μας με "άρτον και θεάματα".
Θα ήθελα στις προτάσεις που κάνατε για τις ειδικές κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές, να σας προτείνω και την ανάγκη δημιουργίας Κεντρικής Βιβλιοθήκης που αποτελεί εστία λόγου-γνώσης- πολιτισμού και ανταλλαγής ιδεών.
Εύχομαι το όραμά σας να γίνει πραγματικότητα,ώστε η καινούρια ΠΟΛΗ να ξεκινήσει το "ταξίδι της πνευματικής ανάτασης και του πολιτισμού" το συντομότερο δυνατόν.
Είμαστε μαζί σας σε αυτή την προσπάθεια.
Με εκτίμηση
Μαρία Σπυράκου

Δημοσιεύτηκε 3/11/2010 15:51
- * Email: mayor@kifissia.gr

ΧΙΩΤΑΚΗΣ Νίκος

Κηφισιά 1 Νοεμβρίου 2010


Ο συνδυασμός μας, «Η Πόλη που Αξίζουμε» χαιρετίζει και στηρίζει την πρόταση της «Πινακοθήκης Κουβουτσάκη» για τη δημιουργία του «Φόρουμ για την Κηφισιά» που στόχο έχει τη δυναμική προώθηση κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων. Η ίδρυση αυτού του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού, δεν μας βρίσκει απλώς σύμφωνους, αλλά, ήδη, δυναμικά ενεργούς στον τομέα αυτό.


Είναι γεγονός πως εδώ και δύο τετραετίες, από τη θέση του Δημάρχου Κηφισιάς, αντιμετωπίσαμε με τον καλύτερο τρόπο τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης μας, ώστε να διασφαλίσουμε σε όλους τους πολίτες καλύτερη ποιότητα ζωής. Και η προσπάθειά μας αυτή έγινε με γνώμονα τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Στο τρίπτυχο αυτό βασιστήκαμε κι αυτό θα παραμείνει η πυξίδα μας στην πορεία προς το νέο Δήμο.


Στηρίξαμε τον πολιτισμό, σε όλες του τις εκφάνσεις. Αναδείξαμε την παράδοση και την κληρονομιά του τόπου μας. Αναδείξαμε την Κηφισιά σε σημαντικό πυρήνα πολιτιστικής δραστηριότητας, με ποιοτικές εκδηλώσεις για όλους τους πολίτες. Και έτσι θα συνεχίσουμε.


Παρόλα αυτά προκειμένου ο νέος Δήμος να εξελιχθεί σε πρότυπη πόλη πολιτισμού θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί το προτεινόμενο, από την «Πινακοθήκη Κουβουτσάκη», κτιριολογικό πρόγραμμα για την δημιουργία Εκθεσιακού Κέντρου και Πάρκου, Θεάτρου, Αρχαιολογικού Μουσείου, Εκπαιδευτικού και Συνεδριακού Κέντρου και χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.


Το «Φόρουμ για την Κηφισιά» παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής ενός τόσο μεγαλόπνοου σχεδίου βασισμένου στην ιδέα της ενθάρρυνσης της τοπικής πολιτιστικής δράσης ώστε ο νέος Δήμος μας να καταστεί ο δεύτερος -μετά τον Δήμο Αθηναίων- πόλος έλξης για καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ένας στόχος σημαντικός, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα μας περίοδο. Γιατί ακριβώς σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο πολιτισμός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία. Είναι αδήριτη ανάγκη στη δύσκολη καθημερινότητά μας. Είναι το συνεκτικό και ενθαρρυντικό στοιχείο για την κοινωνία μας. Είναι τρόπος έκφρασης, αλλά και απάντηση στις αναζητήσεις μας. Είναι κυρίως ζήτημα παιδείας. Και ο Δήμος Κηφισιάς με ευαισθησία και συνέπεια έχει επενδύσει στον πολιτισμό, γιατί επενδύει στο μέλλον. Στέκεται κοντά στον πολίτη, στον συνδημότη, στους νέους και τους ηλικιωμένους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ανταποκρινόμενος στις προσδοκίες τους.


Το «Φόρουμ της Κηφισιάς» επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των δημοτών μέσα από πολιτιστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, σε θέματα που αφορούν εκτός από την καθημερινότητά τους και στον πολιτισμό, μπορεί να καταστεί ένα στήριγμα για τους συμπολίτες μας. Μπορεί να γίνει η αφετηρία για έναν άλλο, πιο ανθρώπινο τρόπο ζωής. Γιατί ο πολιτισμός είναι τρόπος ζωής.


Κι ο Δήμος μας θα στηρίξει την προσπάθεια για την ανέγερση και παραχώρηση των αναγκαίων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν αυτό το φιλόδοξο όραμα. Όραμα που θα γίνει πραγματικότητα με την έμπρακτη συμβολή του Δήμου Κηφισιάς. Γιατί ο Δήμος Κηφισιάς και θέλει και μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση «για τη θέσπιση μιας παρακαταθήκης για την τοπική αυτοδιοίκηση σε θέματα πολιτισμού».


Νίκος Γ. Χιωτάκης
Δήμαρχος Κηφισιάς
Για τον συνδυασμό «Η Πόλη που Αξίζουμε»

Επάγγελμα: Εκπαιδευτικός - Δημοσιεύτηκε 3/11/2010 7:59
- * Email: vagelisgiannos@yahoo.gr

ΓΙΑΝΝΟΣ Βαγγέλης

Συμφωνώ απόλυτα. Δεν υπάρχει ως σήμερα μέριμνα για την Τέχνη και τον πολιτισμό στην Κηφισιά, με μελέτη και προγραμματισμό. Οι ερασιτεχνικές κινήσεις των εκάστοτε δημοτικών διοικήσεων μόνον τον πολιτισμό και την πολιτιστική παιδεία των παιδιών μας δεν προωθούν. Η πολιτιστική ζωή της πόλης μας έχει ανάγκη από καθοδήγηση για να μην βαπτίζονται τα πανάκριβα για τον δημότη πανηγύρια σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συγχαρητήρια για την σύλληψη της ιδέας. Μετά την ένωση των τριών πόλεων(Κηφισιά, Ν.Ερυθραία, Εκάλη) η πρότασή σας αποκτά ιδιαίτερη αξία για τον Καλλικράτειο Δήμο Κηφισιάς γιατί θα του προσδώσει νέα και ξεχωριστή ταυτότητα.

Οι μικρές μου δυνάμεις στη διάθεσή σας για την υλοποίηση του σπουδαίου εγχειρήματος.

Επάγγελμα: Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ - Δημοσιεύτηκε 31/10/2010 12:24
- * Email: Nikos.Panagiotou@otenet.gr

Παναγιώτου Νίκος

Κύριε Κουβουτσάκη,

Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας αυτή που μεταλαμπαδεύει ένα πανανθρώπινο μήνυμα ενότητας με όχημα τον πολιτισμό. Βέβαια, σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι διακριτή η ανάγκη για αυτού του είδους κινήσεις, γιατί μεταξύ άλλων η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από την κρίση ηθικών αρχών και αξιών. Δυστυχώς, καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αλλοτρίωση που αργά αλλά σταθερά διαβρώνει σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Ο πολιτισμός δεν αποτελεί εξαίρεση. Αντίθετα, από την ακμή των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών κατά τη δεκαετία 1960-1970, έχουμε φθάσει σήμερα στην απόλυτη απαξίωση και την ισοπέδωση των ποιοτικών στοιχείων. Συνεπώς, κινήσεις όπως η δική σας δημιουργούν οάσεις πολιτισμού, ώστε σταδιακά να μετεξελιχθούν σε φυτώρια που θα δώσουν τον σπόρο για μία νέα εποχή δημιουργικότητας και ακμής.

Ταυτόχρονα, το εγχείρημά σας για την πόλη μας έχει βαρύνουσα σημασία. Η υλοποίηση αυτού θα αναγάγει την Κηφισιά σε σημείο αναφοράς περί τα πολιτιστικά δρώμενα με παναθηναϊκή απήχηση. Επίσης, θα αναβαθμίσει έμπρακτα την ποιότητα ζωής των κατοίκων και όχι μόνο, μέσω της διαρκούς επιμόρφωσης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των επισκεπτών του κέντρου. Η δημιουργία εκθεσιακού χώρου και θεάτρου έρχεται να συμπληρώσει ένα τεράστιο κενό της πόλης μας καλύπτοντας και τις υφιστάμενες ανάγκες υποδομών. Συνακόλουθα, η ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελεί ένα έργο πνοής για την Κηφισιά που έχει να παρουσιάσει σημαντικά ευρήματα από την προϊστορική έως και την σύγχρονη εποχή. Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών προς το παρόν μένει μακρυά από τα βλέμματα του κοινού λόγω αδυναμίας στέγασής τους στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Επίσης, η παρουσία συνεδριακού κέντρου δίνει τη δυνατότητα στην πόλη μας να αναπτύξει μία νέα αγορά εκμεταλλευόμενη τα οφέλη του συνεδριακού τουρισμού. Παράλληλα θα δώσει το έναυσμα για τη διαρκή βελτίωση των έργων υποδομής που θα πλαισιώνουν το εγχείρημα αυτό.

Συνοψίζοντας, η δημιουργία ενός πολυεπίπεδου κέντρου πολιτισμού στην Κηφισιά θα αποτελέσει σημείο σταθμό στην ιστορία της πόλης μας. Η νέα γενιά κυρίως είναι αυτή που έχει να αποκομίσει τα περισσότερα οφέλη. Αποκτώντας ερεθίσματα από τη διαδραστική επαφή με τα δρώμενα μπορούν να δοθούν τα απαιτούμενα κίνητρα για την ενεργοποίηση και την ευαισθητοποίηση των νέων περί τον πολιτισμό. Αυτό είναι η σημαντικότερη πρόκληση και ταυτόχρονα στοίχημα για όλους μας που πρέπει και θα κερδίσουμε!


Με εκτίμηση
Νίκος Ι. Παναγιώτου

Δημοσιεύτηκε 30/10/2010 10:42
- * Email: info@aggeliki.gr

ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ Αγγελική

Αθήνα 28 Οκτωβρίου 2010

Οι προτάσεις της Πινακοθήκης Κουβουτσάκη για τη δημιουργία ενός «Forum για την Κηφισιά», για την προώθηση κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων στη νέα μας πόλη, την <κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, αποτελεί μια πρόκληση, όχι μόνο γ΄αυτό το Δήμο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Είναι ένα όραμα το οποίο θα συμβάλλει στην αναβάθμιση την πολιτιστική και την κοινωνική της περιοχής μας και γνωρίζουμε ότι το έχει ανάγκη ο πληθυσμός μας και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, στους οποίους προσφέρεται μια νέα πρόταση στο χώρο που ζουν, διαφορετική με άλλες αξίες και ιδανικά που την έχουν ανάγκη.
Η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά, οφείλουν να αγκαλιάσουν τέτοιες πρωτοβουλίες & προτάσεις και ειδικά από ανθρώπους όπως ο κύριος Κουβουτσάκης, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι οράματα δύσκολα, υψηλής αισθητικής, είναι ικανοί να τα πραγματοποιήσουν με αριστουργηματικό τρόπο.
Είμαστε υποχρεωμένοι, εφ'όσον ζούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο και η ομορφιά είναι ένα μονοπάτι, μέσα από το οποίο οφείλουμε να περνάμε. Αξίζει τον κόπο πραγματικά να ακούσουμε τη φωνή της αισθητικής και της τέχνης, του φωτός που διαπερνάει τον εαυτό μας και να μην παραγνωρίσουμε την ανάγκη για τον πολιτισμό που διαχρονικά έχουμε μέσα μας.
'Όταν αυτό απελευθερωθεί, θα απελευθερωθούν και πολλά από τα θέλω μας σαν δημότες και θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε το περιβάλλον μας, ώστε να το σεβαστούμε και να το αναδείξουμε.
Σύγχρονα επιτεύγματα μετά από πολύχρονη προσπάθεια και αναβολές, όπως το Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο της Ακρόπολης άλλαξαν την ιστορία της σύγχρονης Αθήνας. Η Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, το Μουσείο Γουλανδρή αναβάθμισαν την Κηφισιά στη συνείδηση του πολίτη.
Γιατί λοιπόν να μην προχωρήσουμε?
΄Ένα ζωντανό κύτταρο παραγωγής πολιτιστικής ιδεολογίας, ένας σύγχρονος χώρος τέχνης μας είναι απαραίτητος και όχι πολυτέλεια.
Γι'αυτό προτείνουμε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίηση του:
1.- Διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς και τους δημιουργούς τουλάχιστον της περιοχής και όχι μόνο.
2.- Ημερίδα γύρω από την πρωτοβουλία αυτή με κύριο ομιλητή τον άνθρωπο που το προωθεί και συμμετοχή όλης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων.
3.- Σύσταση ιδρύματος στήριξης αυτής της πρωτοβουλίας.
4.- Σύνταξη κτιριολογικού προγράμματος από ομάδα ειδικών.
5.- Αναζήτηση χώρου και χωροθέτηση αυτού.
6.- Εξεύρεση πόρων για την αγορά του χώρου με υποστήριξη του Δήμου Κηφισιάς.
Παράλληλα θα πρέπει να καταγραφούν όλες οι πολιτιστικές πρωτοβουλίες φορέων αλλά και μεμονωμένων ατόμων.
Ζούμε σε μια υλιστική εποχή, απομονωμένοι, θεωρώντας ότι όλοι γύρω μας αδιαφορούν. Αυτό δεν συμβαίνει. 'Όλοι γύρω μας κάτι περιμένουν και περιμένουν κάποιους να κάνουν την αρχή. Άλλωστε ο Le Corbusier είπε ότι «η χθεσινή ουτοπία είναι η σημερινή πραγματικότητα». Ακούγεται μεγαλόπνοο και ουτοπικό, είναι όμως εφικτό και το έχουμε ανάγκη.
Σας ευχαριστούμε θερμά κύριε Κουβουτσάκη.
Θα μας έχετε στο πλευρό σας όχι μόνο συμπαραστάτες, αλλά και συνδημιουργούς, καταθέτοντας την ψυχή μας σ' αυτήν την προσπάθεια.
Με κάθε τιμή, εκτίμηση και φιλίαΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ
Υποψήφια Δήμαρχος Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Εκάλης
Επικεφαλής του συνδυασμού «Πόλη Φως»

Επάγγελμα: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ - Δημοσιεύτηκε 30/10/2010 1:24
- * Email: gtpapado@yahoo.gr

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ.
ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Επάγγελμα: σύμβουλος μη κeρδοσκοπικών οργανισμών - Δημοσιεύτηκε 29/10/2010 5:00
- * Email: lignaki@hol.gr

ΛΙΓΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αγαπητοί φίλοι

συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας

Το ζήτημα του πολιτισμού είναι φλέγον και είναι οργανικά δεμένο με την ανάπτυξη και εξέλιξη της κοινωνίας.

H αισθητική για την οποία όλοι μαχόμαστε είναι ζήτημα ουσίας και όχι υπερβολή.


Με φιλικούς χαιρετισμούς


Γιώργος Α. Λιγνός

αρθρογράφος του περιοδικού "ΠΟΛΥΤΟΝΟ" της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών με το ψευδώνυμο "Μαικήνας"
Προσωπικό blog http://maecenas.capitalblogs.gr/listArticles.asp

Επάγγελμα: ζωγράφος - Δημοσιεύτηκε 29/10/2010 3:55
- * Email: veroucas@otenet.gr

Βερούκας Αλέξης

Μακάρι να βρισκόντουσαν ευήκοα ώτα για τέτοια σχέδια στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η Κηφισιά που έχουμε γίνει μάρτυρες της κοσμογονικής της αλλαγής από τη δεκαετία του 80 και μετά, έχει κρυμμένη ιστορία και πλούτο πολιστισμού που ο κορεσμός της ανάπτυξης των εμπορικών δραστηριοτήτων έχει πνίξει.
Θα μπορούσε να γίνει μια ιδανική πόλη με ανθηρή αγορά και παράλληλα επίκεντρο της τέχνης και του πολιτισμού με βασικούς πυλώνες την Πινακοθήκη Κουβουτσάκη και το μουσείο της Νίκης Γουλανδρή συνδεόμενους με την οικία Δέλτα, την αναξιοπαθούσα και αμφιβόλου χρήσης βίλλα Καζούλη, την οικία Δροσίνη καιάλλα πολλά.
Τα δύο πρώτα μουσεία είναι ουσιαστικές παρακαταθήκες που δεν πρέπει να μείνουν μόνες και τα αναπτυξιακά οράματα της Πινακοθήκης θέλουν την καθολική στήριξη της τοπικής κοινωνίας αλλά φυσικά και την έμπρακτη συνδρομή της διοίκησης.
Προς το παρόν τις θερμότερες ευχές μας!

Επάγγελμα: Ζωγράφος - Δημοσιεύτηκε 29/10/2010 3:40
- * Email: aschroth@otenet.gr

Δασκαλάκης Στέφανος

Έχουμε συνηθίσει σέ αποσπασματικές προτάσεις καί κινήσεις σπασμωδικές που έχουν σκοπό νά δώσουν πρόχειρες απαντήσεις σε μικρά και επιμέρους προβλήματα. Στον αντίποδα βρίσκεται η πρόταση της Πινακοθήκης Κουβουτσάκη για τήν δημιουργία του "Φόρουμ γιά την Κηφισιά". Είναι σημαντική διότι αντιμετωπίζει συνολικά καί συγκροτημένα τό θέμα της πολιτιστικής ανάπτυξης καί των απαραίτητων υποδομών.
Είναι ιδέες πού μπορούν να μεταβάλλουν ριζικά την φυσιογνωμία της Κηφισιάς δινοντάς της την δυνατότητα νά παίξει έναν ρόλο που νά ξεπερνάει τα οριά της.
Εύχομαι νά υπάρξει η απαραίτητη ανταπόκριση από τήν πλευρά του Δήμου ώστε σύντομα νά τίς δούμε νά γίνονται πραγματικότητα.

Δημοσιεύτηκε 26/10/2010 9:42
- * Email: lieselotte.mayer@gmail.com

Mayer Lieselotte

Πολύ μεγαλόπνοο το σχέδιο.Μακάρι να πετύχει και να μην μείνει στις καλένδες όπως τόσα και τόσα άλλα.Εύχομαι καλή επιτυχία και είμαι διαθέσιμη να συμβάλλω όπου μπορώ.

Δημοσιεύτηκε 26/10/2010 9:40
- * Email: vanashara@gmail.com

Haralabopoulou Vasiliki

Πολύ σπουδαία και αξιόλογη πρωτοβουλία .Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες .Είναι βέβαιο ότι όλοι θα το εκτιμήσουμε και δείχνοντας το ενδιαφέρον μας, θα βοηθήσουμε να πετύχει.
Ένα μεγάλο BRAVO με τις καλύτερες ευχές μου για
Καλή ,Καλή Επιτυχία.

Δημοσιεύτηκε 26/10/2010 9:36
- * Email: info@vasilisvarsos.gr

ΒΑΡΣΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Πρός την Πινακοθήκη Κουβουτσάκη

Κηφισιά 26 Οκτωβρίου 2010

Υπ όψη κου Παναγιώτη ΚουβουτσάκηΑγαπητέ κύριε Κουβουτσάκη,

Κατ΄αρχάς να σας συγχαίρουμε για την σημαντική προσφορά σας στον Πολιτισμό και ιδιαίτερα στην πόλη της Κηφισιάς.
Όμως όπως πολύ σωστά διαφαίνεται στο κείμενο των θέσεων που διατυπώνετε, ο πολιτισμός είναι ένα υπερτοπικό φαινόμενο με ιδιαίτερη δύναμη προσέγγισης και σύγκλισης διαφορετικών κοινωνιών. Με την έννοια αυτή ο νέος δήμος Κηφισιάς θα μπορούσε να αποτελέσει ένα υπερτοπικό κέντρο πολιτισμού με προφανή οφελήματα για την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα.

Ο πολιτισμός είναι το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο χτίζουμε το μέλλον. Οι αξίες μας, οι παραδόσεις μας, οι καλές πρακτικές που έχουμε κατακτήσει αλλά και οι γνώσεις, όλα αυτά μας εξοπλίζουν σαν κοινωνία και σαν άτομα για να οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο ζωής με προοπτική προόδου και ποιότητα.
Ο πολιτισμός δεν παράγεται Δεν πωλείται ή αγοράζεται. Δεν έχει ιδιοκτήτες ή προστάτες. Μόνο θεράποντες. Και αυτοί είστε εσείς. Οι άνθρωποι που με μεράκι και κόπο αλλά και προσωπικές θυσίες έχετε δημιουργήσει μη κερδοσκοπικούς φορείς που σκοπό τους έχουν την προσφορά σε συγκεκριμένους τομείς του πολιτισμού.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να στηρίζει τους φορείς του πολιτισμού μέσα απο πλαίσιο δράσεων που σχεδιάζει μαζί τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι αρωγός και όχι παραγωγός.
Κατά συνέπεια πρέπει να υποβοηθά εντάσοντας τις δρασεις πολιτισμού μέσα στην αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου. Σε άλλα μέρη του κόσμου ο πολιτισμός αφήνει το οικονομικό του αποτύπωμα με θετικό πρόσημο.
Όταν όμως κυριαρχεί το δόγμα του «άρτον και θεάματα» τότε ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται σαν μια μαύρη τρύπα. Που σημαίνει ότι τα λίγα χρήματα που δίνονται για τον πολιτισμό πάνε σε εκδηλώσεις αποσπασματικά σχεδιασμένες, εκδηλώσεις χωρίς συνέχεια, εκδηλώσεις που δεν δημιουργούν προηγούμενο, εκδηλώσεις που δεν δικαιολογούν το κόστος τους.
Επιπλέον η κάθε Δημοτική Αρχή δεν πρέπει να δημιουργεί προβλήματα, όπως στην περίπτωση της Αρχαιολογικής Συλλογής, η οποία μετά απο πολλές παλινωδίες εξορίστηκε σε μια περιοχή χωρίς εύκολη πρόσβαση και σε ένα κτήριο ακατάλληλης αισθητικής για αρχαία εκθέματα.
Με επικοινωνιακές ενέργειες δεν υποστηρίζεται ουσιαστικά ο πολιτισμός.

Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος της Κηφισιάς πρέπει να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός «χάρτη πολιτισμού», δηλαδή ενός σχεδίου πολιτιστικής ανάδειξης του νέου Δήμου, μέσα απο δράσεις συνεργιών με τους αντίστοιχους μη Κερδοσκοπικούς φορείς (ιδρύματα,συλλόγους, μουσεία, μουσικά και θεατρικά σχήματα κλπ).
Στόχος του θα πρέπει να είναι:
&#8226; η διασύνδεση όλων των φορέων πολιτισμού με την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων και ειδικές ομάδες πληθυσμού (πχ Τρίτη ηλικία)
&#8226; η συμβολή των φορέων του πολιτισμού στην προσέλκυση επισκεπτών στην πόλη (εγχώριος πολιτιστικός τουρισμός).
&#8226; η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για ενημέρωση του κοινού.
&#8226; η υποβοήθηση της επισκεψιμότητας με την αντιμετώπιση των αναγκών στάθμευσης που δημιουργούνται απο την ύπαρξη σημαντικών χώρων πολιτισμού στην πόλη.
&#8226; την ανάδειξη του νέου Δήμου Κηφισιάς σε υπερτοπικό κέντρο πολιτισμού μέσα απο την προώθηση θεματικών κύκλων εκδηλώσεων ευρέως φάσματος πάντα με την εμπλοκή των καθ΄ύλην θεραπόντων.
&#8226; Την δημιουργία υποδομών στο βαθμό που η δύσκολη οικονομική συγκυρία και η σχεδόν βέβαιη μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιτρέψει.

Μετά τα όσα προαναφέραμε είναι νομίζω αυτονόητο ότι οι απόψεις μας κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Φυσικά απομένει να δούμε την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, αφού όπως άλλωστε είναι γνωστό, πρέπει να μεταβιβασθούν οι αρμοδιότητες που προβλέπει ο νόμος του «Καλλικράτη». Αλλιώς θα ισχύσει για μια ακόμη φορά το γνωστό «το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής»
Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου σας ευχαριστούμε για την χαρά της επικοινωνίας


Με φιλικά αισθήματα
Βασίλης Βάρσος

Υποψήφιος Δήμαρχος

Σελίδα 1 από 2   Επόμενη »   

[ Είσοδος ]